Dirk Klop en het Venlo Incident
door Sef Derkx –
Op 9 november 1939 voltrok zich een mysterieuze voorval aan de grensovergang Venlo-Herongen. Twee leden van de Engelse geheime dienst, Payne Best en Richard Henry Stevens, liepen met open ogen in een val gezet door de Duitsers. De Britten verkeerden in de veronderstelling dat ze in café Backus in contact zouden komen met hoge Duitse militairen die van plan waren Hitler uit te schakelen. Niets was minder waar. Toen de Britten en hun twee Nederlandse begeleiders, luitenant Dirk Klop en chauffeur Jan Lemmens, uit hun auto stapten, kwam van Duits grondgebied een voertuig aanscheuren van waaruit geschoten werd.
Dirk Klop die terugschoot, werd geraakt aan hoofd en schouders. Alle vier werden in de Duitse auto gesleept en meegenomen. De Britten werden de volgende dag aan de internationale pers gepresenteerd als agenten die het op het leven van de Führer hadden gemunt. Klop werd in een ziekenhuis in Düsseldorf binnengebracht. Te laat, want hij was inmiddels aan zijn verwondingen bezweken. Tijdens de autopsie kwamen twee beambten binnenlopen die de chirurg van dienst dwingend verzochten het onderzoek te staken. De dood van Dirk Klop paste niet in het scenario van de Nazi‘s. Het tijdstip van overlijden werd daarom veranderd en men stelde bovendien een getuigenis op die de Nederlander nog gegeven zou hebben voordat hij stierf. In deze schijnverklaring zei Klop dat de hele onderneming met instemming van de regering was geschied. Daaruit was maar een conclusie mogelijk: Nederland had willens en wetens zijn neutraliteit geriskeerd. Over het Venlo-incident is veel geschreven. Als je de term bij Google invoert, komen er duizenden en duizenden hits. Aan de affaire zijn documentaires en films gewijd.
Maar de reden waarom de afspraak tussen de Britten en Duitsers juist in Venlo was gepland, is nooit echt uitgediept. Het moet Dirk Klop geweest zijn die café Backus heeft voorgesteld. Klop was begin jaren dertig in Venlo gelegerd in de Frederik Hendrikkazerne of de Marechausseekazerne aan de Brugstraat. Hij kende Venlo op zijn duimpje. Zijn verloofd zou er zelfs wonen. Hij was er dus goed ingeburgerd.. Dirk Klop was eerst verloofd met Fien Hermans (1906-1945), dochter van de bekende ondernemer Karel Hermans en van Anna Seelen. Het gezin woonde aan de Spoorstraat in Venlo. Fien had Dirk Klop leren kennen in Sociëteit Mariaweyde. De verloving werd in 1932 door haar verbroken om godsdienstige redenen.
Dirk Klop was geen katholiek en hoewel hij het wel wilde worden, kwam het daar uiteindelijk niet van. Het laatste briefcontact tussen de twee geliefden dateert uit 1937. Klop had inmiddels een nieuwe liefde: A. Swane. De voornaam is nog niet achterhaald. Een broer van het meisje was M. Swane, mede-eigenaar van sigarenfabriek Johann Kraayvanger und Co in Kaldenkerken. De broer verbleef wisselend in Venlo en Kaldenkerken. Door zijn vele grensoverschrijdingen had hij de aandacht op zich gevestigd van de Duitse en Nederlandse autoriteiten. Zijn telefoongesprekken werden afgeluisterd. Op 9 november ’s avonds zat hij te eten in een restaurant in Kaldenkerken. Opeens kwam er een dronken Gestapoman op hem af die vertelde dat zijn aanstaande schoonbroer Dirk Klop dodelijk was gewond bij een schotenwisseling aan de grens. Aangeslagen door dit verschrikkelijke nieuws belde de sigarenfabrikant zijn zus. Het laat zich raden wat voor een verdriet dit gesprek teweeg heeft gebracht.
Het Venlo Incident is een van de thema’s in de voorstelling …. Eindelijk Vrij! Grensstreek in oorlogstijd.
